Online seksueel misbruik

ONLINE SEKSUEEL MISBRUIK

Slachtoffer van grooming? | Kinderporno gezien? | Naaktfoto verspreid?

Grooming


Het online voorstellen van een ontmoeting met kinderen jonger dan 16 jaar door een volwassene met als uiteindelijke doel seksueel misbruik.


Grooming is strafbaar wanneer het kinderen betreft die jonger zijn dan 16 jaar. Daarnaast moet er een significant leeftijdsverschil tussen de dader en het slachtoffer zijn. Voor strafbaarheid moet hierbij wel sprake zijn van handelingen die de ontmoeting concretiseren.


Op alle sites waar kinderen zich bevinden, kunnen ook groomers aanwezig zijn. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om sites waar kinderen spelletjes op spelen, maar ook op social media zoals Facebook, Skype en Twitter.Sexting


Als je kind al langere tijd een relatie met een leeftijdsgenoot heeft, sturen ze elkaar misschien ook naaktfoto’s en seksueel getinte tekstjes per mobiel. Dat heet ‘sexting’  (combinatie van 2 Engels woorden seks en texting (= sms-en) en is voor kinderen heel spannend en hoort bij de leeftijd waarop kinderen verliefd worden, flirten en seks ontdekken. Maar het gebeurt vaak genoeg dat zo’n relatie ‘uit ‘gaat en deze foto’s misbruikt worden en doorgestuurd naar anderen.Social media


Als Social Media expert kan ik uitleg komen geven hoe je veilig gebruik maakt van social media. Hoe je instellingen aan kan passen waardoor de risico’s dat er wat mis gaat, kleiner worden. Ook vertellen we hoe je problemen kunt rapporteren.


We leggen ook uit hoe je juist bewijs kunt verzamelen en opslaan of wij doen dat voor jullie. Ook kunnen wij helpen een verzoek in te dienen in het Nederlands en/of Engels om foto's of filpjes te laten verwijderen.


We hebben ervaring met de volgende Social Media kanalen:

Badoo, Facebook, Google, Google+, Hot or not, Instagram, Kik, Musical ly, skype, snapchat, Twitter, Whatsapp en Youtube.Sextortion


‘Sextortion’ betekent dat iemand wordt gechanteerd en afgeperst met naaktbeelden die van hem of haar zijn gemaakt, bijvoorbeeld via de webcam. ‘Sextortion’ is een samentrekking van de Engelse woorden ‘sex’ en ‘extortion’, wat afpersing betekent. Vaak dreigt de afperser de foto’s of video’s door te sturen naar mensen die je kent, tenzij het slachtoffer bijvoorbeeld nog meer naaktbeelden van zichzelf doorstuurt, of wanneer het slachtoffer seks met hem of haar heeft.


Ook komt het vaak voor dat de afperser de opgenomen beelden dreigt door te sturen naar vrienden of familie, tenzij het slachtoffer geld naar de afperser overmaakt. We spreken dan ook wel van ‘financial sextortion’


Voor al deze onderwerpen kunnen we een les komen geven aan kinderen en jongeren vanaf 10 tot 18 jaar op school. Na een lesuur weten ze wat alles inhoud en wat ze wel of niet moeten en kunnen doen. Natuurlijk wordt de lesstof aangepast aan de leeftijd.